Gizli basur belirtileri, dıştan bakıldığı zaman fark edilmeyen ancak büyük tuvalet esnasında değişik şekillerde dışarı çıkan memeler olarak görülmektedir. Normal şartlarda kişide şikayet yaratmaz fakat basur memelerinin hassaslaşması durumunda makatta kanama yaratabilir.
Basur hastalığı iki şekilde ortaya çıkar. İç ve dış. Bu iki şekil basurun görülme şekilleri ve belirtileri de birbirinden farklıdır. Daha çok kanama olarak meydana gelen gizli basur belirtilerinin detaylarına bakalım.
Gizli basur belirtileri hangi durumlarda ortaya çıkar ?
- Hamilelik sırasında,
- Kabızlık ya da uzamış ishal sırasında
- Ikınarak tuvalet yapan ve tuvalette uzun süre oturan kişilerde
- Uzun süre ayakta çalışan ya da sürekli oturarak iş yapan kişilerde ortaya çıkar.
Hamilelikte gizli basur belirtileri,
Hamilelerde bebeğin karında büyümesi ile birlikte makat bölgesinde baskı artar. Damarlarda ve basur dokusunda şişme oluşur. Hamilelik döneminde fazla artış gösteren progesteron hormonu da damar duvarlarınn gevşemesine ve çok şişmesine sebep olur.
Derecelerine Göre Basur Belirtileri:
Birinci Evre: asur dışarı çıkarak sarkma yapar bir durumda değildir. Tuvalet esnasında dışarı çıkar ve sonra içeri girerek görülmez. Genel anlamda bir belirti vermez. Ufak kaşıntılar yaşanabilir. Ve çok rahatsızlık vermez. Kaşıntı görülmesinin sebebi makatın içinde şişen damarların akıntı yaparak rektumun dışarısına sızmasıdır. Tuvalet ihtiyacının tam giderilmemiş olması gibi bir his verir. Ağrı olmadan kanama da görülebilir.
İkinci Evre: Dışarıya doğru sarkmış duruma gelen elle de gözle de fark edilebilen basur memeleri söz konusudur. Ağrılı kanamalar görülür. Makatta dolgunluk vardır.
Üçüncü Evre: Tuvalet esnasında dışarı çıkar fakat hasta eliyle içeri koymak zorunda kalır. Tuvalette kanamalı ve ağrılı olarak gerçekleşir. Çamaşırlarda kan lekeleri görülebilir.
Dördüncü Evre: Basur hastalığının en son ve en problemli dönemidir. Makat dışarısına çıkan basur memeleri daha belirgindir memeler içeriye sokulamaz duruma gelmiştir. Kişi yürürken bile ağrı hisseder. Yatma, oturma, yürüme hareketleri kısıtlanır.
Yukarıda yer vermiş olduğumuz gizli basur belirtileri dikkate alınarak kontrol edilmeli ve hastalığın bulunulan durumu tespit edilerek tedavisi yapılmalıdır. Bilinildiği gibi dördüncü derece basur hastalığının son evresidir. Ve mutlaka tedavi uygulanması gerekir. Lazer, RBL, THD gibi yöntemler kullanılarak 10 dakika içerisinde tedavisi yapılan basur hastalığı kendi kendine geçebilecek bir hastalık değildir. Mutlaka doktora başvurulmalı ve kesinlikle ihmal edilmemelidir.